שילוב מדעי החיים והמחשב - לימודי ביואינפורמטיקה

שילוב מדעי החיים והמחשב - לימודי ביואינפורמטיקה

מידע מקיף על לימודי ביואינפורמטיקה, תנאי קבלה, מוסדות לימודי ללימודי ביואינפורמטיקה ועוד


ביואינפורמטיקה (או ביולוגיה חישובית) היא תחום חדש, המשלב בין מדעי המחשב למדעי החיים ובפרט ביולוגיה.
לאורך השנים הצטברה כמות גדולה של נתונים ממחקרים שונים בתחומי מדעי החיים וכדי שניתן יהיה לנתח נתונים אלה, נוצר צורך לארגן, לקטלג ולמיין אותם באופן מסודר.
בזכות ההתפתחות העצומה בתחום מדעי המחשב בשנים האחרונות גובש הפתרון האידיאלי - עשיית שימוש בתוכנות מחשב ייעודיות כדי לסווג ולמיין את כל הנתונים הללו.
לשם כך היה צורך גם בחוקרים, אשר יתמקצעו באופן סיווג וניתוח הנתונים באמצעות המחשב ויפיקו את המקסימום האפשרי מהנתונים הקיימים - כך נולד תחום הביואינפורמטיקה.
ענף זה הינו מוכר כיום כבעל חשיבות מרובה לפרויקט הגנום האנושי, להבנת מחלות ודרך פעולתן, פיתוח חיסונים ותרופות שונות ועוד.

לימודי ביואינפורמטיקה

רוב מוסדות הלימוד מציעים לימודי ביואינפורמטיקה כתחום התמחות של מדעי המחשב או מדעי החיים ובמוסדות רבים נלמד התחום תחת תכניות מצטיינים שונות.
הלימודים לתואר ראשון אורכים כ-3-4 שנים ובסיומן מקבלים הסטודנטים תואר ראשון במדעי המחשב או במדעי החיים, בהתאם למסלול הלימוד המוצע על ידי מוסד הלימודים.
הנושאים הנלמדים כוללים, בין היתר, לימודי יסוד במדעים (מתמטיקה, פיזיקה, כימיה), קורסי יסוד במחשבים וקורסים מתקדמים במדעי המחשב, גנטיקה, ביולוגיה מולקולרית, ביוכימיה, ביולוגיה של התא, מיקרוביולוגיה ועוד.
בין מוסדות הלימוד ללימודי ביואינפורמטיקה ניתן למנות את: האקדמית תל אביב יפו, אוניברסיטת חיפה, אוניברסיטת תל אביב, מכללת הדסה ירושלים ועוד.

תנאי הקבלה

מכיוון שתחום הביואינפורמטיקה נכלל לרוב תחת תכניות מצטיינים, תנאי הקבלה גבוהים יחסית.
ברוב מוסדות הלימוד יש צורך בבגרות בציון משוקלל גבוה מ-100 ובציון פסיכומטרי מעל 700.
בנוסף, מרבית מוסדות הלימוד דורשים גם בגרות במתמטיקה ברמת 4 יחידות בציון גבוה מ-90 או בגרות 5 יחידות בציון מעל 80. תנאי הקבלה משתנים משנה לשנה וממוסד למוסד ורצוי לבדוק מבעוד מועד את דרישות הקבלה המדויקות במוסד הלימודים בו אתם מעוניינים ללמוד.

למי מתאימים הלימודים?

לימודי ביואינפורמטיקה מתאימים למי שמגלה עניין הן בתחום מדעי המחשב והן בתחום מדעי החיים. הלימודים בתחום משלבים באופן מובהק בין שני ענפים אלה ולא ניתן ללמוד ביואינפורמטיקה ללא לימודים מעמיקים של מדעי המחשב ומדעי החיים גם יחד. תחום הביואינפורמטיקה דורש חשיבה מתמטית וראש ריאלי, שכן הלימודים כמו גם העיסוק בתחום משלבים נושאים מתחומי המדעים המדויקים. חשיבה אנליטית חיונית אף היא עבור המתעניינים בתחום, שכן  חלק ניכר מהעבודה כולל ניתוח נתונים וללא יכולת חשיבה אנליטית אתם עלולים למצוא עצמכם נותרים מאחור.
מכיוון שהלימודים משלבים בין תחומים שונים ומבקשים לשים דגש על נושאים רבים נוצר עומס רב על הסטודנטים הנדרשים להשקעה גבוהה וליכולת למידה וריכוז גבוהות.
נקודה אחרונה למחשבה לפני שתחליטו שזהו התחום בשבילכם - למי שמבקש ללמוד ביואינפורמטיקה כיוון שמעוניין לעסוק בתחום בעתיד, מומלץ לשקול זאת שנית. בארץ מתפנות בכל שנה משרות מעטות בתחום ורובן מוצעות לבוגרי תואר שני, כך שרוב בוגרי התכנית פונים לבסוף לתעשיית ההייטק או נשארים באקדמיה.

 

קישור רלוונטי

פורום מדעי המחשב
לימודי מחשבים
כתבה נוספת על לימודי ביואינפורמטיקה

סגור