התאמה ללימודי רפואה

התאמה ללימודי רפואה

מידע על תנאי הקבלה ללימודי רפואה

עולם הרפואה הינו עולם נרחב המתפרש על תחומים רבים כגון רפואת ילדים, כירוגיה, נוירולוגיה, רפואה פנימית וכדומה. היות ומדובר במקצוע שעוסק בדיאגנוזה של מחלות רבות וטיפולן, המועמדים ללימודי רפואה צריכים להיות בעלי יכולת אנליטית גבוהה, ומבלי להפחית מכך גם בעלי אופי הומני ונוח, בל נשכח כי מדובר בטיפול בבני אדם שזו לרוב שעתם הקשה ביותר, ואותם מטופלים מצפים מהרופא המטפל למקצועיות רבה אך באותה מידה לאנושיות, יחס והבנה. לאחר קבלת הרישיון נפתח בפני הבוגר צוהר רחב להמשך תעסוקתו בין אם מדובר בקופות חולים, בתי חולים וכו'. אך חשוב להבין כי חייו של רופא בפועל אינם קלים, מלבד השקעתו הרבה בלמודים, גם לאחר סיום הלימודים - עבודתו המעשית הינה אינטנסיבית ביותר במיוחד בשנותיו הראשונות ויש צורך באנשים בעלי כוח רצון חזק ומוטיבציה גבוהה להגשמת חלום חייהם.

מוסדות הלימוד
המוסדות הלימודיים שבהם ניתן ללמוד בישראל לימודי דוקטור ברפואה מצומצמים ביותר, ולמעשה ניתן ללמוד רק בארבע אוניברסיטאות: אוניברסיטת בן גוריון בנגב, אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית בירושלים, הטכניון. חוסר ההיצע ומיעוט המכסות מצד אחד ומצד שני הביקוש הרב למקצוע, המוניטין שלו והגשמת חלומה של כל אם יהודיה, יוצרים תנאי קבלה גבוהים ומחמירים ביותר כמעט מבין כל מסלולי הלימוד הקיימים. עקב כך רבים אינם מצליחים להתקבל ופונים ללימודי רפואה בחו"ל במדינות שונות כגון הונגריה, צ'כיה, סלובקיה, גרמניה איטליה וכו', אך בחלק מהמדינות הדבר הכרוך בהוצאה כספית לא מבוטלת שמתאימה רק לבעלי אמצעים. 

תנאי הקבלה- ציונים, מבחנים, ראיון אישי וכל השאר
תנאי הקבלה של המוסדות זהים לרוב ודורשים כאמור ציון בגרות גבוה ביותר בסביבות 10 וציון פסיכומטרי החל מ-700, כמו כן המועמדים צריכים לגלות ידע קודם באנגלית, כימיה, מתמטיקה ופיזיקה, וחייבים להיות בעלי אזרחות ישראלית, בגילאי 20 ומעלה.
במרבית המוסדות עובר המועמד גם ראיון קבלה אישי בו מתרשמים מרמת הידע ואישיותו וכן מבחני הערכה. מבחני ההערכה מאפיינים את המועמדים על פי אישיותם: מוטיבציה, כישורים חברתיים. המבחנים כוללים סימולציות ומשחקי תפקידים שבהם נבדק המועמד. המבחנים כרוכים בתשלום. כאשר אי הופעה למבחנים או לראיון מתפרש כוויתור על המועמדות ללימודי הרפואה.

באוניברסיטת תל אביב – מועמדים חייבים לעבור מבחן הערכה -  מו"ר, למבחן ההערכה מופנים אך ורק מועמדים בעלי ציוני הקבלה הגבוהים ביותר. גם לאחר מבחן ההערכה ועדת הערכה באוניברסיטה רשאית לזמן מועמד לראיון או מבדק נוסף. באוניברסיטה העברית מדובר במבחני מרק"ם -שהינם תנאי לקבלה. בטכניון מדובר על בחינת מיון ארצית לרפואה (מו"ר) ו/או ריאיון אישי. כמו כן המועמדים צריכים לחתום על הצהרת בריאות וכתב ויתור על סודיות רפואית.
תוכניות הלימודים אורכות 7 שנים ומתחלקות לרוב לשניים/שלושה חלקים – לימודים טרום קליניים/עיוניים, שבתומם זכאים הסטודנט לתואר "בוגר במדעי הרפואה" לימודים קליניים, ובשנה השביעית והאחרונה של הלימודים יש צורך בהשתלמות מעשית (סטאז') בבתי החולים השונים.

קישור רלוונטי:
פורום לימודי רפואה
פורום לימודים בחו"ל


סגור