המכללה האקדמית אשקלון

המכללה האקדמית אשקלון - מידע כללי

משכן ההשכלה הגדול והחשוב באזור הדרום

השאירו פרטים ויועץ יחזור אליכם
שם מלא:
טלפון נייד:
דוא"ל:
עיר:
ת.ז:
תואר שני בקרימינולוגיה קלינית*
תחומי לימוד:

קרימינולוגיה קלינית היא מקצוע השייך למקצועות  הבריאות, אשר מתמקד באבחוןטיפול, שיקום, הדרכה וייעוץ עבור אוכלוסייה הנמצאת בתווך בין פתולוגיה נפשית להתנהגות עוברת חוק. זהו ענף המיישם  הלכה למעשה את התקדמות המחקר אשר עוסק בהשפעתם של גורמים פסיכולוגיים, ביולוגיים, חברתיים ופורנזיים על ההתנהגות האנושית ומתמקד בקשר שבין העולם הנפשי לתחום הפורנזי/ המשפטי.

 

במסגרת תפקידם, קרימינולוגים קליניים מאבחנים ומטפלים בעיקר באנשים עם הפרעות בתחום בריאות הנפש, בעברייני מין, בנפגעי תקיפה מינית, בקטינים בסיכון ובעבריינים משוחררים. כמו כן, הם מעניקים שירותי הערכת סיכון וכתיבה של חוות דעת מומחה עבור המערכת המשפטית, מערכות הענישה, ומסגרות  השיקום והפיקוח. בנוסף, קרימינולוגים קליניים מעריכים את היעילות של גישות שיקום, טיפול וענישה קיימות ומציעים חלופות.

 

בשנת 2010 התפרסם תיקון לחוק הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות במסגרתו הוסדר גם העיסוק בקרימינולוגיה קלינית. כיום, המקצוע הוא היחיד מסוגו בארץ ובעולם, כאשר ההכשרה מתקיימת במסגרת של תואר שני עם תזה ומשלבת למידה מעמיקה והתנסות בשטח הקליני. מקצוע הקרימינולוגיה קלינית דומה במהותו למקצוע המוכר בעולם כפסיכולוגיה פורנזית.  

 

 

מטרת התכנית

תכנית הלימודים בקרימינולוגיה קלינית במכללה האקדמית אשקלון נבנתה מתוך חזון להעניק ולהרחיב את מאגר הקרימינולוגים הקליניים בארץ ולאפשר פריסה של אנשי המקצוע בתחומי עשייה נוספים.

מטרתה של התכנית להכשיר בוגר אשר נדרש לעמוד בסטנדרטיים מחמירים הן בתחום הקליני-פורנזי והן בתחום האקדמי ולהרחיב את הידע של הקרימינולוג הקליני בסוגי פשיעה מגוונת ובקרב אוכלוסייה מגוונת של עוברי חוק וקורבנות לעברות פליליות. בכך תאפשר התכנית המוצעת הנגשה של אנשי המקצוע למסגרות של טיפול ושיקום נוספות ומגוונות, וזאת בעיקר בפריפריה המשוועת לאנשי מקצוע מוכשרים.

קרימינולוגים קליניים מיועדים לעבודה במחלקות משפטיות ואחרות בבתי חולים פסיכיאטריים, במחלקות המב"ן (מרכז בריאות הנפש), בשירות בתי הסוהר, במרפאות ובמסגרות שיקומיות של בריאות הנפש, במסגרות של טיפול במכורים, נוער בסיכון, פוגעים ונפגעים מינית, שיקום אסירים, קהילות לטיפול בהתמכרויות ובמגוון מקומות נוספים.

 

תכנית הלימודים

תכנית הלימודים לתואר שני בקרימינולוגיה קלינית מיועדת להקנות ידע המשלב בין תחומי הפסיכיאטריה, המשפט והקרימינולוגיה והיא מהווה הכשרה אקדמית והסמכה קלינית לטיפול באוכלוסיות עברייניות על כל סוגיהן.

תכנית הלימודים כוללת קורסים תיאורטיים וקליניים בתחום הפסיכותרפיה, הפסיכותרפיה הפורנזית, הפסיכופתולוגיה, המשפט, התמכרויות, סוגים ומאפיינים של פשיעה, וזאת לצד פרקטיקום קליני, קבוצתי ופרטני, במוסדות שונים, המחבר את הלימוד האקדמי להתנסות הקלינית בשדה. כמו כן ניתנים קורסים והדרכה במתודולוגיה אשר יהוו בסיס למחקר אקדמי ולעבודת התיזה, הנדרשת על פי חוק העוסקים במקצועות הבריאות.

התואר השני מתקיים במסלול עם תזה (מחקרי), אורכו כשנתיים וכולל ארבעה סמסטרים.

 

סגל המרצים

פרופ' אפרת שהם, ראשת החוג לקרימינולוגיה, העומדת בראש ועדת המחקר של הרשות לשיקום האסיר ובראש מכון המחקר לחקר שילוב אסירים משוחררים בקהילה. פרופ' שהם כיהנה בעברה במשך שנים רבות בתפקיד יו"ר האגודה הישראלית לקרימינולוגיה.

ד"ר משה בירגר, ראש התוכנית, מנהל חטיבת הפסיכיאטריה המשפטית. ד"ר בירגר פסיכיאטר מומחה בעל שם בינלאומי בתחום חוות הדעת העוסקות בסוגיות של כשירות, אחריות פלילית, הערכות מסוכנות וטיפול באוכלוסייה פסיכיאטרית עוברת חוק. ד"ר בירגר משמש אף כיועץ מומחה למשרד הביטחון ולביטוח הלאומי.

סגל המרצים בתוכנית כולל חוקרים מובילים ובכירים מתחומי מחקר מגוונים כגון, פסיכולוגיה, סוציולוגיה, פסיכיאטריה ופסיכופתולוגיה. סגל המרצים משלב מצוינות בהוראה אקדמית ומחקר פעיל ועיסוק קליני ויישומי בשדה. הסגל האקדמי והמנהלי מלווה את הסטודנט באופן אישי במשך תקופת הלימודים ובסיומם.

ייחודיות:

  1. המכללה האקדמית אשקלון היא המוסד האקדמי היחידי באזור הדרום המציע תוכנית לימודים לתואר השני בקרימינולוגיה קלינית.
  2. ייחודה של התכנית- תכנית הלימודים המוצעת למגמה הקלינית במכללה האקדמית אשקלון משקפת את המגמות החדשות בארץ ובעולם בתחומי הטיפול והמשפט. בנוסף, תכנית זו מתמקדת לראשונה בישראל לא רק בטיפול ובשיקום של עוברי חוק, אלא גם באוכלוסיית הנפגעים מעברות פליליות (ויקטימולוגיה).
  3. התנסות מעשית/עבודת שדה (פרקטיקום): במהלך הלימודים הסטודנטים מחויבים להתנסות במסגרות שונות תוך ליווי אקדמי והדרכה מקצועית. ההתנסות בעבודת השדה מאפשרת לסטודנטים ליישם ידע שרכשו במהלך לימודיהם, ובד בבד להתנסות בסוגי טיפול שונים. ההתנסות בשדה מתבצעת במוסדות בריאות הנפש ובמוסדות שיקום וטיפול שונים.
  4. מעבדה פורנסית- במסגרת החוג לקרימינולוגיה פועלת מעבדת מחקר פורנזית. המעבדה משמשת פלטפורה למחקרים בסיסיים לתואר הראשון ולמחקרים מתקדמים לתלמידי התואר השני לצד הכשרות ייעודיות לאנשי המקצוע. בשלב ראשוני המעבדה עוסקת במחקרים העוסקים בזיהוי פנים (מסדרי זיהוי, הליכי חקירה, ועוד), ובהמשך יורחבו מחקריה לתחומי מחקר נוספים.
  5. מכון לחקר שילוב אסירים משוחררים בקהילה (שא"מ)- בחוג לקרימינולוגיה פועל מכון מחקר ”המכון לחקר שילוב אסירים משוחררים בקהילה“(שא“מ) בראשות פרופ‘ אפרת שהם, ובשיתוף הרשות לשיקום האסיר. מטרת המכון היא להקים תשתית מדיניות המבוססת על עובדות בדבר מידת היעילות של תכניות השיקום לסוגיהן. המכון עורך מחקרים עצמאיים, מקיים כינוסים מדעיים, ותומך במחקרים נוספים עם תלמידי התואר השני בתחומי השיקום של האסירים ושל בני משפחותיהם. מחקריו של מכון שא“מ משמשים תשתית לדיונים של מקבלי החלטות ברשות לשיקום האסיר, בשירות בתי הסוהר, ובוועדות השונות של הכנסת
הערות:
*הענקת התואר מותנית באישור המועצה להשכלה גבוהה



*התכנים בעמוד זה מתעדכנים אחת לכמה חודשים
סגור