אפשרויות תעסוקה בסיום תואר ראשון במדעי הרוח

אפשרויות תעסוקה בסיום תואר ראשון במדעי הרוח

כל המידע על אפשרויות התעסוקה הפתוחות בפני בוגרי תואר ראשון במדעי הרוח

מדעי הרוח הוא תחום שאינו מדעי, שיוחס בעבר הרחוק לתימהוניים וחסרי אחיזה במציאות. ברבות השנים השלים המדע האמפירי עם מגבלותיו, שלא ניתן לחקור הכול והחל לתת לגיטימציה גם לתחומים שאינם מדעיים גרידא. כיום, אפשרויות התעסוקה רבות יותר מבעבר, בייחוד כשלימודי הרוח נלמדים בשילוב עם מקצועות מחקריים ומעשיים.

אפשרויות תעסוקה בסיום התואר
התואר הראשון במדעי הרוח, מקיף חומר עיוני רב ממגוון תחומים כלליים שאינם מחקריים או עובדתיים. בהתאם לכך, קיים היצע תעסוקתי רב עבור המחזיקים בתואר זה.
במסגרת התואר נלמדים הנושאים הבאים: בלשנות, לימודי דתות, ארכיאולוגיה, היסטוריה, פילוסופיה, אומנות ועוד. בשל הידע הלשוני שרוכשים הסטודנטים, נפתחות בפניהם אפשרויות תעסוקה הנוגעות במילים, עורך או כותב במשרדי פרסום, בטלוויזיה או באינטרנט. הידע הכללי הרב הנלמד בנושאים האחרים מאפשר השתלבות בכל משרה הדורשת ידע כללי, למשל, מתן ייעוץ או כתיבת תשבצים ושאלונים.
לבעלי תואר דו חוגי ישנן אופציות רבות יותר לתעסוקה. ניתן לשלב את לימודי מדעי הרוח עם נושא הקשור למדעי הרוח וניתן לשלבו עם נושא מתחום אחר, קרוב, למשל עם תחומים ממדעי החברה.

ביקוש בשוק העבודה
כיום, הביקוש אינו גבוה במיוחד. הביקוש הרב ביותר הוא לבעלי תואר ראשון במדעי החיים בשילוב עם לימודי תקשורת, השילוב יוצר סטודנט בעל תפיסת עולם רחבה וביקורתית וידע מקיף בתחום התקשורת. שוק העבודה מציע גם אפשרויות תעסוקה בתחום ההוראה, בשנים האחרונות החלו לצוץ מגמות לימוד ומבחני בגרות בנושאי מדעי הרוח, לאלו נדרשים מורים בעלי תואר ראשון ותעודת הוראה. מרבית המשרות דורשות בעלי תואר ראשון במדעי הרוח במסלול דו חוגי או בעל הכשרה או תעודה נוספת.

לימודי המשך, תואר שני
במהלך התואר הראשון, נחשף הסטודנט למידע מתחומים רבים, עם סיום התואר, יכול הבוגר להחליט לאיזה נושא הוא הכי מתחבר ובהתאם לכך לבחור את המשך דרכו המקצועית או האקדמאית. מבחינה לימודית, יוכלו בעלי התואר לבחור בין לימודי תואר שני לבין לימודי תעודה וקורסים. התואר השני הוא ממוקד נושא, כלומר, מתעמק בתחום אחד מבין אלו הנלמדים בתואר הראשון, היסטוריה, אומנות, בלשנות ועוד. עם התואר השני ייפתחו אפשרויות תעסוקה רבות יותר, למשל, היסטוריון, הוגה וחוקר באקדמיה ללשון הישראלית או ארכיאולוג.
היצע המסלולים ללימודי תעודה הוא דל וכולל למידת הוראה. ההסמכה להוראה יחד עם התואר, יאפשרו לבוגר לעסוק בהוראה וללמד את הנושאים הרבים שנלמדו בתואר הראשון בבתי ספר תיכוניים או בקורסים כלליים הקשורים בדרך זו או אחרת למדעי החברה.

מדעי הרוח הוא תחום מבוקש שיתאים לבעלי חשיבה עצמאית וביקורתית לגבי תחומים רבים בעולמנו או המעוניינים בפיתוח יכולת חשיבתית זו. החומר הנלמד מעורר סקרנות ועניין רב בקרב הסטודנטים ומביא להתעניינות רבה בתחום. מהבחינה התעסוקתית קיים קושי להשתלב בשוק העבודה לבעלי תואר ראשון כללי במדעי הרוח וכדאי לשלבו עם תחום נוסף, להרחבת האפשרויות התעסוקתיות.

צור קשר
מוסדות לימוד ללימודי מדעי הרוח:
אוניברסיטת חיפה
המכללה האקדמית אחוה
האוניברסיטה הפתוחה

 מוסדות לימודי תואר שני במדעי הרוח:
אוניברסיטת חיפה
אוניברסיטת בן-גוריון בנגב
אוניברסיטת תל אביב

סגור